PERDE PİLAVI

,         Bugün güloannemutfağında Çok özel hikayelere konu olmuş düğünlerin baş tacı olan Lezzet boyutu kadar kültürel anlamları d...

A+ A-


,
       

Bugün güloannemutfağında Çok özel hikayelere konu olmuş düğünlerin baş tacı olan Lezzet boyutu kadar kültürel anlamları da bulunduğu bir pilavımız var
Rivayete göre
Yemeği oluşturan her malzeme ayrı bir mesaj ve anlam içerir. Kayın valide evine yeni gelen geline el yapımı yufka ile kaplanmış pilavı verirken “kızım bu ev artık seninde evin; bu evin sırlarını, sorunlarını kendi sırrın, kendi sorununmuş gibi saklamalı ve kendi annen baban dahi olsa belli etmemelisin” demek istemektedir. Böylelikle valide pilavın yufkasını gelinin manevi bağlılığı ve korunmuşluğu ile bağdaştırır. Tıpkı gelinin yeni eve girerken eve, evliliğe bereket getirmesi için başından aşağı pirinç taneleri dökülmesi gibi pilavda kullanılan pirinç taneleri de bolluk ve bereketin simgesidir. Pilavın iç malzemesinde kullanılan bademler erkek torun, dolmalık fıstıklar ise kız torun hasretini, kuş üzümleri sağlığı, acı ve tatlı baharatlar ise hayatın acı ve tatlı günlerini temsil etmektedir.Siirtli gelinlere karabiberin neyi temsil ettiği sorulduğunda cevap mizahidir: kaynana. Daha önceleri tavuk eti yerine horoz eti veya keklik eti kullanılırmış. Horoz eti evin reisi olan erkeği karşılarmış. Ancak zamanla evin reisi konusu tartışılır olunca perde pilavında horoz eti yerine tavuk eti de kullanılır olmuş























PERDE PİLAVI


MALZEMELER

iÇ PİLAV İÇİN,
3 kase pirinç
1 paket dolmalık fıstık
1 paket kuş üzümü
2 adet soğan
tuz,yenibahar,kimyon
1 yemek kaşığı tereyağı
sıvı yağ
3 adet tavuk göğsü ve 2 adet but

HAMURU İÇİN:
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ (küçük boy)
1 çay bardağı yoğurt(küçük boy)
1 yemek kaşığı margarin (kalıbı yağlamak için)
Aldığı kadar un,
Tuz
YAPILIŞI
Hamur için verilen malzemelerle çok sert olmayan bir hamur yoğurun .Yarım saat üzeri nemli bir bez kapatılarak dinlendirin.Hamur dinlenirken tavukları haşlayın bir kenarda bekletin.
 Pirinci tuzlu sıcak suda 1 saat önceden ıslatın.Tavuk etlerini haşlayın ve ince ince didin.Soğanları ince ince doğrayın,sıvı yağ ve tereyağı karışımı ile kavurun.Sonra dolmalık fıstıkları ve kabuğu soyulmuş bademleri ( Bademleri sıcak suda bir kaç dakika bekletip kabuklarının kolay soyulacaktır) ekleyerek kavurmaya devam edin.Fıstıkların rengi dönünce iyice yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinci ekleyin.Bu arada tuzunu da ilave edin.1-2 dk çevirince yıkanmış kuş üzümlerini tencereye ekleyin ve pirinç kavrulana kadar karıştırın. Diğer baharatları ve sıcak suyu ekleyerek pişmeye bırakın.İç Pilav dinlendikten sonra tavukları ilave ederek karıştırın. .Her bir bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde veya kullanacağınız ısıya dayanaklı kabınız ebadından biraz büyük açın ( Orijinal tarifte Kaplar tereyağı veya margarinle yağlanır kabukları soyulmuş bademler kabın her tarafına yapıştırılır .Evde badem kalmamıştı bu defa sade yapmak zorunda kaldım) ( Ben bu tek kişilik kapları Siirt günlerinde 4 tane satın almıştım) Bademle kaplayacaksınız yufkayı çok dikkatli bir şekilde kasenin içine yayın ve iç pilavdan koyduktan sonra kenarlardaki yufkaları üzerine kapatarak kalıpları ters çevirerek tepsiye dizin. Bütün yufkalara aynı işlemi yaptıktan sonra üzerilerine yumurta sarısı sürerek fırına verin. Üzeri kızarana kadar pişirin.Pilavımız hazır.

AFİYET OLSUN 

Daha Fazla Lezzet

PİLAVLAR 4710689983021595889

Yorum Gönder

emo-but-icon

Bu Blogda Ara

Kanalıma Abone Ol.

BURALARDAYIZ..

.................. .................

MUTFAK SIRLARI- FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER

BLOGLARIM

  • - . - Kesinlikle ama kesinlikle deneyip tatmanız gereken bir lezzet. sofralarında aranan lezzetleriniz haline gelecek - - MAL...
    1 gün önce
  • 5 hafta önce

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

item